Linkovi

6. listopada


6. listopada
6. listopada

1890. - Mormonska crkva okončala službeno priznanje poligamije

Šestog listopada 1890. čelništvo crkve Jesus Christ of Latter-Day Saints, također poznate pod imenom Mormonska crkva, jednoglasno je odlučilo okončati službeno priznanje poligamije, što je bilo u skladu s zakonima protiv poligamije koje je izglasao američki Kongres.

Kao jedna od kazni za kršenje ovog zakona postojala je i mogućnost oduzimanje nekretnina i drugih vrijednosti u vlasništvu Mormonske crkve. Odluka čelništva crkve da zabrani poligamiju odražavala je raniju izjavu koju je dao predsjednik crkve Wilford Woodruff, kojom je najavljena namjera crkve da se prilagodi zakonu kojeg je izglasao Kongres.

Glen Leonard, direktor muzeja mormonske povijesti i umjetnosti u Salt Lake Cityiju, u saveznoj državi Utah, objašnjava da je izjava gospodina Woodruffa bila način da se spasi crkva, te da se eliminiraju primjedbe na život Mormona u državi Utah.

"Budući da je Crkva gubila kontrolu nad svojim posjedima, Wilford Woodruff je shvatio da bi to mogao biti kraj ove crkve. Stoga je odlučio dati izjavu da se molio, te da mu je Bog rekao da je nužno odustati od poligamije, kako bi se spasilo Crkvu. Crkva se također odrekla svog političkog i ekonomskog programa", kaže Glen Leonard.

Prihvaćenje Woodruffove izjave od strane čelništva Mormonske crkve, kao i njihova odluka da okončaju sudjelovanje u politici, otvorila je put za saveznu državu Utah da se pridruži američkoj Uniji. No, mnogi tradicionalno nastrojeni članovi Crkve odbili su se prilagoditi, te su oformili svoje zajednice u južnom dijelu Utaha, na granici s Arizonom, te nastavili s praksom mnogoženstva. 2007. savezna je vlada uhitila i sudila jednom članu mormonske zajednice koji je ugovarao brakove za poligamiste, dok je službena Mormonska crkva još jednom potvrdila svoje protivljenje poligamiji.

XS
SM
MD
LG