Linkovi

29. listopada


29. listopada
29. listopada

1636. - osnovan Harvard University, najstarija institucija visokog obrazovanja u Sjedinjenim Državama

Dvadesetdevetog listopada 1636, u koloniji Massachusetts osnovana je najstarija institucija visokog obrazovanja u Sjedinjenim Državama, sveučilište Harvard. Osnovali su ju vjerski čelnici te tada britanske kolonije, koji su i sami pohađali sveučilišta Oxford i Cambridge u Engleskoj. Svrha ovog sveučilišta bila je da obrazuje svećenike koji će služiti na sjevernoameričkom kontinentu. Učili su latinski, grčki, te proučavali tekstove antičkih filozofa, naročito dijela Aristotela. Atmosfera na Harvardu bila je u skladu s nastavnim programom - prilično religiozna - a uključivala je i dvije mise dnevno.

Od tada, tijekom sljedećih stoljeća, Harvard je proširio svoj nastavni program, postao svjetovno sveučilište, i na njemu su se obrazovali neki od najboljih američkih i svjetskih znanstvenika, političara, poslovnih čelnika, kao i pet američkih predsjednika.

Harvard University u Cambridgeu, u saveznoj državi Massachusetts, održava tako visok standard u obrazovanju, da se nerijetko druga sveučilišta, u drugim dijelovima Sjedinjenih Država nazivaju ‘Harvardima’ tog konkretnog dijela Amerike.

XS
SM
MD
LG