Linkovi

27. listopada


27. listopada
27. listopada

1904. - otvorena podzemna želježnica u New Yorku

Dvadesetsedmog listopada 1904, 15 tisuća Njujorčana odjevenih u svečanu odjeću nazočilo je ceremoniji otvaranja gradske podzemne željeznice. Gradonačelnik New Yorka, George McClellan, sin generala koji je za vrijeme Građanskog rata predvodio vojsku Unije, dok ga nije smjenio predsjednik Lincoln, vozio je prvi vlak s putnicima. Koristio se ceremonijalnim srebrenim kontrolama kako bi upravljao vlakom od Broadwaya do 145-e ulice.

Vlak je ovu udaljenost od skoro 15 kilometara prešao točno po voznom redu. Građanima su vlakovi otvoreni u sedam sati, i bili su besplatni, a zadnji je vlak u stanicu ušao oko ponoći. Putnici su se divili čistim stanicama sa bijelim pločicama, i tihoj vožnji u električnim vlakovima.

Podzemna je željeznica zamjenila trolejbuse koji su vozili ulicama i stvarali prometnu gužvu, a bili su i glasni i prljavi. Podzemna je željeznica postala glavni način prijevoza u njujorškom sustavu javnog prijevoza. Recimo i to da je ovaj sustav podzemne željeznice sada dug tisuću i pol kilometara.

XS
SM
MD
LG