Linkovi

26. listopada


26. listopada
26. listopada

1972. - Henry Kissinger objavio - u Vijetnamu "mir je nadohvat ruke"

Dvadesetšestog listopada 1972 godine, savjetnik za nacionalnu sigurnost Henry Kissinger prekinuo je tišinu glede mirovnih pregovora o ratu u Vijetnamu i objavio da je “mir nadohvat ruke”. Glavni savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Richarda Nixona, optimistično je predvidio da se primirje može postići nakon samo još jedne runde pregovora u Parizu.

"Vjerujemo da je mir nadohvat ruke, i da se dogovor o primirju već nazire. Ne možemo zakazati, i nećemo zakazati na onome što još preostaje da se uradi", rekao je Henry Kissinger.

Predsjednik Nixon, koji se nalazio u predizbornoj kampanji, obećao je da će postići ono što je nazvao “časni mir, a ne mir postignut predajom”. No, ispostavilo se da je Kissinger bio pretjerano optimističan. Naime konačni mirovni dogovor postignut je tek tri mjeseca kasnije, i potpisan je pred kraj siječnja 1973 godine.

Usprkos primirju, snage Viet Conga i vojska Sjevernog Vijetnama nastavile su sa napadima u Južnom Vijentamu, sve dok se Saigon nije predao u travnju 1975 godine.

XS
SM
MD
LG