Linkovi

20. listopada


20. listopada
20. listopada

1960. - počeo embargo na američki izvoz na Kubu

Dvadesetog listopada 1960, Sjedinjene su Države objavile početak embarga na većinu američkog izvoza na Kubu. Državno tajništvo je priopćilo da je kubanska vlada namjerno povisila cijene američkih proizvoda tako što je nametnula visoke poreze i pristojbe na uvoz, čak do 100 posto. Državno je tajništvo također priopćilo da je komunistička vlada u Havani natjerala kubanske biznismene koji su uzimali američke uvozne proizvode, da naručuju robu iz drugih zemalja, umjesto iz Sjedinjenih Država.

Zabrana američkog izvoza uključivala je tehničke informacije, kao i svu robu osim lijekova, medicinskih potrepština i nekih vrsta hrane. Embargom je također zabranjena prodaja, prijenos i iznajmljivanje brodova u američkom vlasništvu kubanskoj vladi ili njenim građanima, ukoliko transakciju unaprijed nije odobrila komisija za pomorstvo Sjedinjenih Država.

Vlada Fidela Castra odgovorila je pet dana kasnije tako što je nacionalizirala 166 tvrtke u američkom vlasništvu koje su se nalazile na Kubi, a čija je vrijednost iznosila oko 250 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG