Linkovi

19. listopada


19. listopada
19. listopada

1781. - bitka kod Yorktowna

Devetnaestog listopada 1781, američka je vojska dobila važnu bitku u ratu za neovisnost. Britanski zapovjednik, lord Charles Cornwallis, predao se kod Yorktowna, u Virginiji, nakon što je njegova vojska ostala zarobljena između snaga Georgea Washingtona, i francuske flote koja se usidrila u tom gradu. General Cornwallis potpisao je dokument o predaji, nakon skoro dvotjedne opsade. Vjerovao je da bi daljni otpor predstavljao nepotreban gubitak života njegovih vojnika.

General je naredio svojim vojnicima da grad napuste na dostojanstven način, sa zamotanim zastavama u znak poraza. Dok su trupe slagale oružje, general Cornwallis naredio je da limena glazba svira eneglesku koračnicu prigodnog imena – “The world turned upside down” – svijet se izokrenuo naopako.

Američka je neovisnost bila gotovo osigurna nakon pobjede u Yorktownu. U Londonu, parlmanet, kao i britansko stanovništvo, već umorno od petogodišnjeg rata na drugoj strani Atlantika, primilo je vijest o ovom porazu, sa skepticizmom da rat može biti dobiven. Britanski je premijer, lord North, nakon što je čuo vijest iz Yorktowna, izvjavio “Sada je gotovo”.

XS
SM
MD
LG