Linkovi

14. listopada


14. listopada
14. listopada

1977. - umro Bing Crosby

Četrnaestog listopada 1977. u sedamdesetčetvrtoj godini života, umro je Bing Crosby. Popularni glazbenik i jazz pjevač umro je nakon odigrane partije golfa, u Madridu, u Španjolskoj. Bio je jedna od najuspješnijih glazbenih zvijezda dvadesetog stoljeća, sa 41. hitom broj jedan, a njegovi su albumi prodani u stotinama milijuna primjeraka.

Crosby je život započeo u glazbenoj obitelji na američkom sjeverozapadu. Bio je dobar student, te je krenuo na pravni fakultet, jer mu ništa bolje u tom trenutku nije padalo na pamet. No, dva mjeseca pred završetak studija napustio je školu, i započeo glazbenu karijeru.

Godinu dana po dolasku u Los Angeles 1925. Crosby je pjevao sa bendom Palua Whitemana, najpopularnijeg jazz glazbenika svih vremena. 30-ih godina prošlog stoljeća, Crosbyijeva je popularnost u Sjedinjenim Državama nastavila rasti. Napustio je Whitemanov bend, i počeo snimati sa nekima od najvećih zvijezda onog vremena. Njegova se glazba svakodnevno mogla čuti na radiju, koji je postajao sve popularniji novi medij, a privlačio je publiku i u kino dvorane. Četiri su njegove pjesme nagrađene Oskarom, a dobio je i Oskara za glumu u filmu “Going my way”.

Njegov mu je glazbeni stil pomogao da ostvari karijeru dugu 50 godina. Arnie Fogel, pjevač i stručnjak za glazbu Binga Crosbyija, voditelj radijskog programa “The Bing shift”, kaže da je Crosbyijeva skromnost privukla tolike obožavatelje.

"Svi misle da mogu pjevati kao Bing Crosby. Svi su mislili da mogu glumiti poput njega, i vjerovali su da ako Bing može pridobiti srce najbolje dame, onda i oni to mogu. Jer, on je imao neku crtu svakodnevnog u sebi. Suprotno Franka Sinatre, na primjer, koji je bio toliko jedinstven, karizmatičan, i kojeg volimo, veličamo i divimo mu se upravo zbog te posebnosti. Naravno i Bing je bio jednako poseban, no on je to sakrivao svojom nevjerojatnom sposobnošću da se doima kao jedan od nas svakodnevnih ljudi", kaže Arnie Fogel.

Glazbeni i filmski uspjesi Binga Crosbyija nastavili su se nizati i 50-ih godina. Sve veća popularnost rock and rolla odvukla je slušatelje od njegovog laganog stila pjevanja, no Crosby je nastavio snimati i pojavljivati se na televiziji do kraja svog života. Njegovo nezadovoljstvo lošim tehnikama snimanja privuklo ga je k novom sustavu audio kazeta, a njegova uporaba ovog novog medija pomogla je u promidžbi tog načina snimanja u zabavnoj industriji.

Premda je Bing Crosby snimio skoro dvije tisuće pjesama tijekom svoje karijere, najpoznatiji je po skladbi “White Christmas”, koja je prodana u više od stotinu milijuna primjeraka diljem svijeta.

Nakon njegove smrti, tiskane su dvije vrlo negativne biografije Binga Crosbyija, uključujući i onu koju je napisao njegov sin Gary, u kojima ga se predstavlja kao vrlo različitog čovjeka od onoga kakvim se predstavljao u svojim nastupima i u filmovima. Nakon što su ove informacije izašle na vidjelo, mnogi ga sada vide kao odsutnog, nasilnog roditelja, koji je bio alkoholičar. No, u njegovoj se glazbi i dalje uživa, naročito u vrijeme blagdana.

XS
SM
MD
LG