Linkovi

12. listopada


12. listopada
12. listopada

1892. - prvi put javno izgovorena Prisega vjernosti zastavi Sjedinjenih Država

Dvanaestog listopada 1892, prvi je put u javnosti izgovorena Prisega vjernosti zastavi Sjedinjenih Država. Bilo je to na proslavi 400. godišnjice dolaska Kristofa Kolumba u Novi svijet. Autor Prisege vjernosti je Francis Bellamy, a tekst je bio prvi put objavljen u časopisu “Youth’s Companion”. Ovom prisegom često i danas započinju razne patriotske priredbe i skupovi. Također, njome američka djeca započinju svoj školski dan.

"Prisežem vjernost zastavi Sjedinjenim Američkih Država, i republici koju ona predstavlja. Jedna nacija, pred Bogom, nedjevljiva, sa slobodom i pravdom za sve", riječi su Prisege vjernosti zastavi.

2002. godine,jedan prizivni savezni sud odlučio je da je recitiranje Prisege vjernosti u javnim školama neustavno, zbog toga što se u prisezi spominje ‘Bog”. Taj dio prisege je Kongres umetnuo 1954. godine. Savezni je sud smatrao da spominjanje Boga predstavlja državnu propaganda religije, što američki Ustav zabranjuje. No, u lipnju 2004, Vrhovni sud Sjedinjenih Država odlučio je da je ta parnica protiv jednog školskog okruga u Californiji – koju je poveo jedan ateist – bila pravno neutemeljena. Vrhovni je sud zato parnicu odbacio, bez konačne odluke o tome je li dio u kom se spominje ‘Bog’ ustavan ili ne.

XS
SM
MD
LG