Linkovi

5. listopada


5. listopada
5. listopada

1947. - predsjednik Harry Truman zatražio od Amerikanaca da šalju pomoć u hrani Europi, koja se još uvijek oporavljala od posljedica Drugog svjetskog rata

Petog listopada 1947. američki predsjednik Harry Truman zatražio je od Amerikanaca da sačuvaju hranu za pomoć građanima zapadne Europe. Europske su zemlje, naime, još uvijek osjećale ekonomske posljedice Drugog svjetskog rata, kao i nepogodne vremenske prilike koje su uništile žetvu na farama. Predsjednik je rekao kako je cilj da se pošalje više hrane i proizvoda sa farmi, naročito žitarica, kako bi se spriječila glad na europskom kontinentu u nadolazećoj zimi.

U prvom televizijskom prijenosu iz Bijele kuće, predsjednik Truman pozvao je Amerikance da ne jedu meso utorkom, a kokošije meso četvrtkom, te da dnevno jedu samo po jednu krišku kruha. Dodao je da, ako se svaki Ameriknac samo malo žrtvuje, Europa bi mogla biti nahranjena.

"Znam da svaki Amerikanac u srcu osjeća da mi moramo pomoći kako bi se spriječila glad naše braće u drugim zemljama. No, uz to, program štednje hrane koji sam objavio večeras, pruža svakome od vas priliku da doprinesete miru", rekao je predsjednik Truman u televizijskom obraćanju iz Bijele kuće.

Do lipnja 1948. Sjedinjene su Države poslale skoro 11 milijuna tona žitarica u Europu, kao i skoro 19 milijuna tona druge hrane, uključujući meso i konzerviranu hranu.

XS
SM
MD
LG