Linkovi

1. listopada


1. listopada
1. listopada

1940. - u promet puštena prva moderna autocesta u Sjedinjenim Državama

Prvog listopada 1940, čelnici savezne države Pennsylvania, sastali su se nedaleko glavnog grada Harrisburga, kako bi obilježili otvaranje autoputa kroz tu saveznu državu. Ovaj brzi autoput, napravljen na ruti stare željeznice koja je prolazila kroz Pennsylvaniju, bio je prvi moderni autoput u Sjedinjenim Državama. Ministarstvo prometa ove savezne države reklo je da je cilj izgradnje ovog autoputa s četiri prometne trake bio da se pruži brzi i sigurni način odvijanja prometa preko planina Appalachian koje presjecaju ovu saveznu državu.

U vrijeme kada se ovaj autoput gradio, u Sjedinjenim Državama nije postojao organizirani sustav autoputeva. Umjesto toga, ceste su vodile iz jednog grada u drugi, spajajući se na raskrižjima sa drugim cestama, semaforima i željezničkim prijelazima. Nije postojao ni jedinstveni sustav održavanja cesta.

Ovaj autoput dug 256 kilometara imao je prateće objekte koji su u današnje vrijeme standarni na svakom sustavu autoputeva – široke prometne trake u oba pravca, restorane, benzinske crpke, i slično. Do 1951, autocesta se protezala uzduž cijele savezne države Pennsylvania, od njene istočne granice sa New Jerseyem do Ohioa na zapadu.

XS
SM
MD
LG