Linkovi

6. rujna


6. rujna
6. rujna

1978. - čelnici Sjedinjenih Država, Egipta i Izraela počeli seriju sastanaka koji će dovesti do potpisivanja mirovnog sporazuma

Šestog rujna 1978, čelnici Sjedinjenih Država, Egipta i Izraela započeli su seriju sastanaka koji su doveli do potpisivanja mirovnog sporazuma između Egipta i Izraela. Predsjednik Jimmy Carter bio je posrednik u gotovo dva tjedna intenzivnih pregovora, održanih u Camp Davidu, u saveznoj državi Maryland.

Kada su se predsjednik Carter, egipatski predsjednik Anwar Sadat i izraelski premijer Menachem Begin, vratili u Washington, objavili su da su se suglasili oko sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela i Egipta i miru između te dvije zemlje. Tog su sunčanog jutra, na travnjaku ispred Bijele kuće, predsjednik Sadat i premijer Begin prihvatili uvjete ovog sporazuma kao ‘okvir za mir na Srednjem istoku’. Predsjednik Jimmy Carter izjavio je da je riječ o ‘pobjedi mira nad ratom’.

"Dva čelnika koja će u povijesti biti zapamćeni kao velikani, predsjednik Anwar al-Sadat i premijer Menachem Begin, postupili su hrabro, odlučno i brilijantno", rekao je tom prilikom predsjednik Carter.

Predsjednik Carter dodao je da je sporazum iz Camp Davida ‘jedan od najznačajnijih trenutaka njegovog predsjedničkog mandata’. Predsjedniku Sadatu i premijeru Beginu te je godine dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

XS
SM
MD
LG