Linkovi

30. rujna


30. rujna

1846. - prvi put upotrijebljen eter kao medicinski anestetik

Tridesetog rujna 1846. po prvi je puta upotrijebljen eter, kao medicinski anestetik. Tog je dana Eben Frost otišao u ured Williama Mortona, bostonskog zubara, jer ga je jako bolio zub. No, plašila ga je i pomisao da bi mogao doživjeti dodatnu bol, ukoliko zubar odluči da zub treba izvaditi.

Gospodin Frost molio je doktora Mortona da ga hipnotizira kako bi mogao izbjeći bol. No, to nije bilo potrebno, budući da je doktor Morton već eksperimentirao sa pročišćenim sulfatnim eterom. Već ga je isprobao na svom psu, mački, pa čak i na samome sebi, ali nikada na pacijentu.

Zubar je gospodinu Frostu rekao da ima nešto puno bolje od hipnoze, ukoliko bi to želio isprobati. Frost se s tim prijedlogom rado složio, te je doktor Morton eterom namočio rupčić, i naložio pacijentu da duboko udahne. Gospodin Frost je trenutačno izgubio svijest, i zub mu je izvađen. Kada je, nekoliko minuta kasnije, pacijent povratio svijest, rekao je da nije osjetio nikakvu bol, te da se ničega ne sjeća. Nekoliko tjedana kasnije, doktori u bostonskoj bolnici Massachusetts General Hospital koristili su eter za kirurške operacije. Poput gospodina Frosta, pacijenti bi izgubili svijest, i ne bi osjetili bol.

Doktor Morton zatvorio je svoju stomatološku ordinaciju, i posvetio se promoviranju uporabe etera, no bankrotirao je. Kada je, u 49. godini života umro od moždanog udara, svoju je djecu i ženu ostavio u potpunom siromaštvu.

XS
SM
MD
LG