Linkovi

29. rujna


29. rujna
29. rujna

1935. - rođen Jerry Lee Lewis

Dvadesetdevetog rujna 1935. pjevač, tekstopisac i klavijaturist Jerry Lee Lewis rodio se u gradu Ferriday, u saveznoj državi Louisiana. Premda je njegova karijera, duga skoro 60 godina, bila pogođena skandalom, Lewisa se smatra jednim od pionira američke rock-and-roll glazbe. Od 1947. preko 47 njegovih singlova našlo se na Top 20 ljestvici u Sjedinjenim Državama.

Rodio se u siromašnoj, konzervativnoj obitelji na jugu Sjedinjenih Država, i odrastao svirajući klavir i slušajući glazbu sa radija. Njegova majka poslala ga je na Christian College, u nadi da će svirati samo religiozne pjesme.

No, uskoro su ga izbacili iz škole, nakon što je odsvirao nacionalnu himnu u boogie-woogie stilu, nakon čega je počeo svirati po klubovima u Mississippiju. 1954 je dobio i prvu ponudu da snimi album.

1956. godine otišao je u Memphis, na audiciju za diskografsku kuću Sun Records, u kojoj su, u to isto vrijeme, svoju karijeru počinjali Elvis Presley i Johnny Cash. Uz to što je svirao klavir na albumima drugih glazbenika, Jerry Lewis uskoro je počeo objavljivati i svoje skladbe, među kojima su bile i “Great balls of fire”, “Whole lotta shakin’ goin’ on”, koji su od njega učinili međunarodnu zvijezdu.

No, za vrijeme turneje po Britaniji, 1958. mediji su otkrili da je Lewisova treća žena, Myra, zapravo kćer njegovog rođaka, i da ima samo trinaest godina. Lewis je morao otkazati turneju, njegova glazbena karijera uništena je. Većina radio postaja odbijala je pustati njegovu glazbu.

Nakon nekog vremena, Lewis se ponovno pojavio na glazbenoj sceni, ovoga puta kao country glazbenik. U ovom je žanru svirao od kraja šesdesetih pa do ostamdesetih godina prošlog stoljeća, što mu je omogućilo ponovni povratak na rock and roll scenu. Dio njegovih nastupa na pozornici uvijek je bio njegov veseli stil, i oduševljeno muziciranje na gitari. Na jednom od svojih nastupa, Lewis je na pozornici čak zapalio svoj klavir, i svirao na njemu sve dok nije potpuno izgorio.

2005. magazin Rolling Stone svrstao je Lewisa na 24. mjesto na svojoj listi 50 besmrtnih legendi rock and rolla.

Jerry Lee Lewis i dalje nastupa, premda je već u sedamdesetim godinama života. 2008 bio je pozvan da svira na proslavi dana američke neovisnosti na koncertu u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG