Linkovi

28. rujna


28. rujna
28. rujna

1961. - Bob Dylan prvi puta nastupio u Greenwich Villageu

Dvadesetosmog rujna 1961., u njujorškom Greenwich Villageu prvi je put javno nastupio pjevač Bob Zimmerman. Rođen u mjestu Hibbing u Minnesoti, Bob Zimmerman je već u ranoj mladosti izabrao profesionalno ime Bob Dylan - u čast pjesnika Dylana Thomasa.

Priča se da je Bob Dylan, kada je stigao u New York, imao samo gitaru i odjeću na sebi. Ubrzo, njegove su protestne pjesme - kao što je “Blowin’ in the wind” - postale borbeni poziv mladoj generaciji koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća bila nezadovoljna stanjem u Americi. Dylanovi anti-ratni napjevi bili su zvučna kulisa pokretu protiv Vijetnamskog rata. Njegove su skladbe postale svojevrsne himne koje su budile svijest milijuna ljudi širom svijeta.

Kritičari su od početka bili zadivljeni talentom Boba Dylana i on je uskoro napustio kavane Greenwich Villagea i počeo nastupati na najvećim pozornicama Amerike.

Kasnije, Bob Dylan je šokirao mnoge od svojih sljedbenika - s akustične je prešao na električnu gitaru, a s folka na rock and roll. Dylanov glazbeni stil se vremenom mjenjao, ali je uvijek bio popularan - i u Americi i u svijetu.

XS
SM
MD
LG