Linkovi

27. rujna


27. rujna
27. rujna

1963. - Joseph Valachi, pripadnik organizirane kriminalne mreže svjedoči pred američkim Senatom

Dvadesetsedmog rujna 1963, jedan pripadnik organiziranog kriminala prekršio je zavjet šutnje i svjedočio pred senatskim odborom o tome čime se u Americi bavi organizirani kriminal. Joseph Valachi, osuđeni ubojica, opisao je nacionalnu mrežu “Cosa Nostra”. Cosa Nostra jedno je od imena kriminalne organizacije koju se često nazivalo Mafijom.

Premda je bio nisko u hijerarhiji Cosa Nostre, Joseph Valachi je pred istražnim odborom američkog Senata govorio o čelnicima i strukturi ove organizacije. Rekao je da svaku obitelj unutar organizacije predvodi šef, ili “capo”, koji zapovijeda svojevrsnom ‘vojskom’ jačine i do 450 ljudi. Mafijaške obitelji - koje su upravljale kriminalnim aktivnostima u skoro svakom većem američkom gradu – odgovarale su “šefu svih šefova”. U tom trenutku ‘šef svih šefova’ bio je Vito Genovese, koji je izdržavao petnaestogodišnju kaznu za prodaju droga. Joseph Valachi je s njim bio zatvoren u istoj ćeliji u zatvoru u Atlanti.

Nakon njegova svjedočenja, Ministarstvo pravosuđe objavilo je da je Mafija obećala nagradu od sto tisuća dolara onome tko ubije Josepha Valachia. No, to se nije dogodilo. On je umro u zatvoru 1971, u 66 godini života.

XS
SM
MD
LG