Linkovi

24. rujna


24. rujna
24. rujna

1896. - rođen F. Scott Fitzgerald

Pisac F. Scott Fitzgerald, najpoznatiji po svom klasičnom romanu, "The Great Gatsby", rođen je 24. rujna 1896. u Saint Paulu, u saveznoj državi Minnesota. Ime je dobio po svom daljnjem rođaku, Francisu Scottu Keyu, autoru američke himne, “The Star Spangled Banner”.

Slavu je stekao objavljivanjem svojeg prvog romana, “This side of paradise”, 1920 godine, koji se većim dijelom temelji na njegovim osobnim iskustvima iz vremena dok je bio student na sveučilištu Princeton, a govori o potrazi jednog mladića za ispunjenjem u ljubavi i karijeri.

Za vrijeme prvog svjetskog rata, dok je bio na dužnosti u Camp Sheridenu, nedaleko Montgomeryija, u saveznoj državi Alabama, Scott Fitzgerald upoznao je svoju buduću suprugu, Zeldu Sayre. Njih su dvoje postali prvi poznati par 1920-ih, takozvanog jazz vremena, u kojem se živjelo glamurozno, previše trošilo, a njihova su se imena pojavljivala u novinama svaki put kad bi se pojavili u javnosti. Postali su dio američkih krugova u Parizu, u kojem su se, između ostalog kretali poznati ljudi tog vremena, kao što su Earnest Hemingway, Archibald MacLeish, John Dos Passos i Gertrude Stein.

No, usprkos činjenici da su živjeli životom na kojima su i mnogi zavidjeli, supružnici Fitzgerald su se istovremeno borili sa Scottovim alkoholizmom, i Zeldinom sve osjetnijom mentalnom bolešću.

Roman “The Great Gatsby”, koji se smatra njegovim najboljim dijelom, nije bio veliki financijski uspjeh 1924, kada je prvotno objavljen. No, vremenom ovaj roman o američkoj utrci za materijalnim uspjehom postao je jedno od najpopularnijih, najčitanijih, i najhvaljenijih djela američke literature.

F. Scott Fitzgerald nastavio je objavljivati romane i u sljedećem desetljeću. No, do 1936, i njegov brak i njegovo zdravlje krenuli su na loše, te je on proveo ostatak tog desetljeća u Ashevillu, u North Carolini, gdje se njegova supruga liječila od opetovanih napada šizofrenije. Zadnju je godinu života proveo u Hollywoodu, radeći na scenariju za film. Umro je od akutnih posljedica alkoholizma 1940. u 44. godini života, ostavivši svoj posljednji roman, “The Last Tycoon”, nedovršenim.

XS
SM
MD
LG