Linkovi

23. rujna


23. rujna
23. rujna

1952. - Checkers govor predsjednika Richarda Nixona

Dvadesettrećeg rujna 1952. godine, republikanski kandidat za dopredsjednika, Richard Nixon, pojavio se na televiziji kako bi se obranio od optužbi da se okoristio sredstvima iz tajnog fonda. Vijest o Nixonovom takozvanom “tajnom fondu”, navela je neke da zatraže njegovu ostavku na poziciju dopredsjedničkog kandidata u izbornoj kampanji predsjedničkog kandidata Dwighta Eisenhowera.

Dopredsjednicki kandidat Nixon zakupio je televizijski prostor kako bi se obranio, rekavši kako taj fond nije tajan, niti neprimjeren, te da je korišten samo za izdatke vezane uz izbornu kampanju. Svoj govor završio je izjavom o psu kojeg je jedan od njegovih simpatizera darovao Nixonovoj kćerki. Cijeli je Nixonov govor postao poznat po imenu psića, te ga se i danas naziva “Checkers govor”.

"Naša šestogodišnja kćer Tricia, psica je nazvala Checkers. Ona, poput sve druge djece voli pse, i ja vam želim reći da bez obzira što vi rekli o njemu, mi ćemo ga zadržati", rekao je Nixon za vrijeme svog govora.

General Eisenhower, koji je gledao govor, rekao je da se Nixon potpuno obranio, i odbio ga je isključiti kao svog dopredsjedničkog kandidata. Njih su dvojica na izborima u studenom 1952. odnjela ubjedljivu pobjedu, a četiri godine kasnije izabrani su za još jedan mandat.

XS
SM
MD
LG