Linkovi

31. kolovoza


31. kolovoza
31. kolovoza

2002. - umro Lionel Hampton

Tridesetprvog kolovoza 2002, umro je legendarni jazz glazbenik, Lionel Hampton.

Poznat kao “Kralj vibracija”, Lionel Hampton je bio najpoznatiji svjetski vibrafonist. Rođen je u Alabami, no odrastao je sa bakom u Wisconsinu, a kasnije u Chicagu, u sazvenoj državi Illinois, gdje je i počeo svirati bubnjeve i ksilofon. Nakon što se preselio u Kaliforniju, imao je priliku nastupati i s Louisom Armstrongom, koji ga je nagovorio da se prihvati vibrafona - koji ima metalne udaraljke - umjesto drvenih, na ksilofonu.

Hamptonovo spretno muziciranje na vibrafonu pomoglo je u popularizaciji ovog istrumenta. Sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća, Hampton se pridružio jazz-kvartetu Bennyija Goodmana, jednom od najpopularnijih glazbenika swinga. Ovaj je sastav bio jedan od prvih rasno integriranih bendova u Americi. Nakon pet godina zajedničkog rada, Lionel Hampton je osnovao vlastiti big band. Na vrhuncu popularnosti 40-ih i 50-ih godina, Lionel Hampton nastupao je širom svijeta. Njegov je uspjeh pomogao karijerama niza drugih jazz-legendi - trubača Arta Farmera, saksofonista Arnetta Cobba, pjevačice Dinah Washington i drugih.

Skladatelj Dan Morgenstern iz Instituta za proučavanje jazza na sveučilištu Rutgers, u New Jerseyiju, kaže da je Lionel Hampton nastupao i kada mu je bilo devedeset godina.

"Čak i kada više nije mogao koristiti ruke onako kako je to nekad mogao, i više nije bio tako fleksibilan, i dalje je osjećao ritam. Nastupao je sve dok je mogao stajati na nogama. Kasnije, u posljednjim godinama života, bio je u invalidskim kolicima, no i dalje je bio na pozornici. Bio je vrlo vitalna pojava na jazz sceni od dvadesetih godina prošlog stoljeća, sve do početka 21. stoljeća".

Posljednji javni nastup Lionela Hamptona bio je 2002. godine, na međunarodnom jazz festival koji nosi njegovo ime, a održava se na sveučilištu Idaho-a. Inače, Lionel Hampton sve je svoje instrumente poklonio Nacionalnom muzeju američke povijesti u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG