Linkovi

27. kolovoza


27. kolovoza
27. kolovoza

1912. - tiskan avanturistički roman o Tarzanu

Avanturistički roman o Tarzanu, američkog autora Edgara Ricea Burroughsa, tiskan je u Sjedinjenim Državama dvadesetsedmog kolovoza 1912 godine. Tarzan je bio sina engleskog lorda koji je umro dok je bio na safariju u Africi, a odgojili su ga majmuni. Knjiga je postala bestseler, a usljedile su i druge priče o čovjeku iz džungle, zvanom “Kralj majmuna”.

Knjige o Tarzanu prodane su u više od 25 milijuna primjeraka, a prevedene su na više od 50 svjetskih jezika. Tarzanove su se avanutre pojavile u stripovima, na radiju, televiziji, te kao serijal filmova u kinima.

Bivši olimpijski plivač Johhny Weissmuller tumačio je lik Tarzana u desetak filmova između 1932 i 1948. Mnogi su se drugi glumci također okušali u ovoj ulozi, no Weissmuller ostaje najpoznatiji. Njegovi su roditelji u Sjedinjene Države doselili iz Austrije i naselili se u njemačkoj zajednici u Chicagu. Nedjeljom je njegova cijela obitelj išla na piknike na kojima su se održavala natjecanja u jodlanju. Na jednom takovom pikniku mladi Johhny naučio je vještinu koja će mu kasnije biti potrebna kako bi mogao proizvesti zvuk Tarzanovog poznatog zova džungle. Weissmuller je o tome govorio u jednom radijskom intervjuu.

"Nekih 25 godina kasnije, kada je redatelj filma tražio od mene da proizvedem strašni i glasni uzvik, ja sam pokušao. No, onda su zatražili da to učinim ponovno, što sam i uradio. Oni su taj zvuk editirali, i uzeli srednji dio, a meni je kasnije trebalo šest mjeseci da ga naučim. No, naposljetku sam uspio, i tako je stvoren Tarzanov uzvik".

Glumac Johhny Weissmuller umro je 1984 godine. Tarzan je još uvijek popularan filmski lik. 1999 godine, Walt Disney Company napravio je crtani film o Tarzanu, koji je bio ogroman financijski uspjeh, a dobio je i odlične kritike. 2002 godine, napravljen je nastavak ovog crtića, pod naslovom “Tarzan i Jane”.

XS
SM
MD
LG