Linkovi

26. kolovoza


26. kolovoza
26. kolovoza

1873. - rođen Lee De Forest

Američki fizičar Lee De Forest, poznat kao otac radija, rodio se dvadesetšestog kolovoza 1873. godine. Njegov prvi izum bio je Audion tuba, naprava koja je mogla hvatati radio signale i pojačati ih.

Kasnije je pomoću ove naprave stvorio eletronsku tubu, ili triodu. Ovaj izum iz 1908 godine bio je najznačajniji napredak na polju elektronike u ono vrijeme. Ogroman potencijal naprave koja može hvatati i pojačati radio signale, te generirati kontrolirane količine energije bio je osnov ubrzanog razvoja elektronike i komunikacijske industrije.

Trioda je bila rasprostranjena u domaćinstvima tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća, kao vrlo važan sastojak obiteljskog radija. Premda je bila više manje beskorisna nakon pojave tranzistora, ove tube još uvijek se mogu naći u mikrofonima i pojačalima za gitare.

De Forestov izum iz 1919 godine postao je prvi koji je na film donio zvuk, u procesu kojim se zvuk snima na sam film. Premda ovaj izum nije korišten u filmskoj industriji, kasnije je doveo do razvoja zvučnog filma. Za svoj rad De Forest je dobio Oskara, kao i zvijezdu na hollywodskom Bulevaru slavnih u Los Angelesu. De Forest je također izumio električne komponente koje su bile ključne za razvoj telefona, kao i emitiranja na kratkim valovima, te fonografa, radara i televizije. 

XS
SM
MD
LG