Linkovi

25. kolovoza


25. kolovoza
25. kolovoza

1918. - poštanska služba Sjedinjenih Država uspostavila zračnu dostavu pošte

Dvadesetpetog kolovoza 1918. poštanska služba Sjedinjenih Država uspostavila je zračnu dostavu pošte. No, prvi dan zračne dostave pretvorio se u nešto što je više naličilo nijemoj komediji, nego važnoj novoj državnoj službi.

Naime, vojni pilot, poručnik George Boyle uzletio je sa polo-terena nedaleko Bijele kuće, u Washingtonu, sa 63 kilograma pošte u zrakoplovu. No, greškom je poletio prema jugu, umjesto na sjever, k New Yorku.

Naposljetku je njegov zrakoplov, načinjen od drveta, žica i platna ostao bez goriva, te je Boyle bio prisiljen sletjeti na jednu farmu u saveznoj državi Virginia. Vlasnik farme nije imao goriva za zrakoplov, te je ovaj izgubljeni avijatičar morao pješke otići u najbliži grad i obavjestiti svoje nadređene o situaciji.

Američka je vojska poslala zrakoplov na farmu da pokupi i poštu i poručnika Boyla. Zrakoplov je kasnije napunjen gorivom i vraćen u Washington. No, poručnik Boyle više nikada nije uzletio. Umjesto toga, prebačen je da vozi poštanski kamion, a jedan je drugi pilot zrakoplovom prevozio poštu u New York.

XS
SM
MD
LG