Linkovi

24. kolovoza


24. kolovoza
24. kolovoza

1932. - Amelia Earhart postala prva žena koja je preletjela kontinentalni dio Sjedinjenih Država

Dvadesetčetvrtog kolovoza 1932, Amelia Earhart postala je prva žena koja je, bez spuštanja na zemlju, preletjela kontinentalni dio Sjedinjenih Država. Let iz Los Angelesa do Newarka, u saveznoj državi New Yersey bio je dug 4 300 kilometara, a trajao je 20 sati. Earhart je letjela u dvomotornom zrakoplovu Lockheed Electra, koji je bio napravljen po njenim vlastitim specifikacijama.

Ovo nije bio njen prvi rekordni let, a neće biti ni njen posljednji. Ona je također bila prva žena koja je bila putnik na transatlanskom letu, kao i prva žena koja je solo pilotirala zrakoplov od havajskog otočja do američkog kontinenta. Postala je i prva žena koja je solo preletjela Atlantik.

Premda je prednjačila ispred svog vremena, Amelia Earhart sebe nije smatrala aktivisticom za prava žena. Naprotiv, ona je vjerovala da se žene mogu natjecati sa muškarcima u dvadesetom stoljeću, naročito u relativno novoj, avio industriji.

"Premda su još uvijek malobrojne u odnosu na muškarce, žene pronalaze sve više i više prilika za zaposlenje u najnovijem načinu prijevoza. Nadam se da će se ovaj pokret proširiti na sve grupe znanosti i industije, te da će žene sa muškarcima dijeliti radosti rada", riječi su Amelie Earhart.

XS
SM
MD
LG