Linkovi

20. kolovoza


20. kolovoza
20. kolovoza

1964. - predsjednik Johnson potpisao Equal Opportunity Act

Dvadesetog kolovoza 1964., predsjednik Lyndon Johnson potpisao je Equal Opportunity Act, kojim se odvojilo skoro milijardu dolara pomoći za Amerikance s nižim primanjima tijekom nadolazeće godine. Jedan od ključnih dijelova ove zakonske mjere bilo je stvaranje Job Corpsa, državne agencije koja je trebala stvoriti obrazovne centre diljem zemlje. Mladi ljudi koji se do tada nisu mogli zaposliti, sada su mogli pristupiti ovoj agenciji, i živjeti u njihovim centrima, dok su dobivali minimalne nadnice, kao i naobrazbu u raznim zanatima, te praktični rad.

Equal Opportunity Act bio je dio Johnsonovog rata protiv siromaštva, zvanog "Great Society", koncept kojeg je on iznio u jednom govoru nekoliko mjeseci ranije:

"Imamo priliku ne samo krenuti ka bogatijem i snažnijem društvu, nego krenuti uzlaznom putanjom prema "Velikom društvu", koje se zasniva na izobilju sloboda za sve svoje članove. Ovakvo društvo od nas zahtjeva kraj siromaštvu i rasnoj nepravdi, čemu smo danas potpuno predani. No, ovo je tek početak. Veliko društvo je mjesto gdje svako dijete može pronaći znanje kojim će obogatiti svoj um i povećati svoje talente".

Neki povijesničari tvrde da niti jedno drugo zasjedanje američkog Kongresa nakon Velike depresije nije bilo ravno naporima zakonodavaca u 60-im godinama prošlog stoljeća da se savladaju društveni i ekonomski problemi u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG