Linkovi

19. kolovoza


19. kolovoza
19. kolovoza

1812. - brod američke ratne mornarice Constitution dobio nadimak Old Ironsides

Devetnaestog kolovoza 1812., brod američke mornarice, “Constitution”, dobio je nadimak, “Old Ironsides.” Pomorska legenda i tradicija govore da je za bitke između broda “Constitution” i britanskog broda H.M.S. “Guerriere” za vrijeme rata iz 1812., jedan od članova posade američkog broda vidio kako se topovska kugla ispaljena s britanskog broda odbila o hrastovu stranicu broda “Constitution” te je uzviknuo: “Hura, njene su stranice načinjene od čelika.”

Američki je brod dobio ovu bitku, te je ostatak rata nastavio služiti s najvišim počastima. Kasnije je ovo plovilo pretvoreno u brod za obuku, a 1830. godine planirali su ga rasformirati. No, mnogi su Amerikanci vjerovali da ovaj povijesni brod treba sačuvati. Jedan od njih bio je i Oliver Wendell Holmes, otac budućeg suca Vrhovnog suda koji je nosio isto ime. Jedan od njegovih doprinosa očuvanju ovog broda bila je pjesma protesta protiv plana da se ovaj brod rasformira, koju je nazvao po riječima mornara iz 1812., “Old Ironsides.”

Brod je još jednom spašen 1925. godine, kada su sakupljena sredstva za njegovu restauraciju. Sada se ovaj povijesni spomenik nalazi u Navy Yardu, u Bostonu, u saveznoj državi Massachusetts.

XS
SM
MD
LG