Linkovi

18. kolovoza


18. kolovoza
18. kolovoza

1920. - devetnaesti amandman američkog ustava ženama dao pravo glasa

Osamnaestog kolovoza 1920. zakonodavci u saveznoj državi Tennessee odobrili su predloženi devetnaesti amandman na američki Ustav. Ovom je ratifikacijom dovoljan broj saveznih država odobrio amadman, koji je tako mogao stupiti na snagu, te je ženama službeno dano pravo glasa, čime je okončana nacionalna debata koja je trajala dulje od jednog stoljeća.

1787.američki je Ustav dao pojedinačnim saveznim državama pravo da odluče same za sebe kakve će preduvjete tražiti za glasovanje. Većina ih je ograničila pravo glasovanja na bijele muškarce koji su bili vlasnici zemlje i posjeda. 1869. petnaesti amandman naložio je da savezne države nemaju pravo uskratiti pravo glasa na osnovi boje kože, čime je crnim muškarcima dano pravo glasa. Napori da se ženama dodjeli isto pravo napokon su urodili plodom, nakon što su sljedeće riječi dodane na američki Ustav:

"Ni savezna vlada, niti vlade saveznih država, ne mogu uskratiti, niti umanjiti pravo glasa građanima Sjedinjenih Država, na osnovu spola".

Premda su neke savezne države već ranije dale ženama pravo glasa, u mnogima od njih još je uvijek bilo protuzakonito za žene da glasuju. Devetnaesti je amandman to promjenio. Promjenila se i američka politička scena, i to baš na vrijeme za predsjedničke izbore 1920.

XS
SM
MD
LG