Linkovi

16. kolovoza


16. kolovoza
16. kolovoza

1977. - umro Elvis Presley

Šesnaestog kolovoza 1977, umro je američki pjevač poznat širom svijeta kao “Kralj rock and rolla”. Evo kako je radio mreža Mutual Broadcasting System, izvjestila o njegovoj smrti:

"Elvis je umro u 42 godini. Ja sam John Meyer. Elvis Presley umro je danas u Baptist Hospital u Memphisu, u Tennesseeju. Imao je 42 godine. Od skromnih početaka, Elvis je dosegao status multi milijunske zvijezde. Hitno je prebačen u bolnicu danas posljepodne nakon što je imao problema sa disanjem".

Elvis je umro od nepravilnog i nedostatnog rada srca. U mrtvozornikovom je izvješću stajalo da je smrt nastupila usljed fatalne kombinacije lijekova i alkohola.

Presley, čija je glazba kombinirala elemente countryija, duhovne glazbe, te rytham and bluesa, ženski je dio publike dovodio do vrištanja, kada bi pjevao ljubavne pjesme, poput “Love me tender”. Roditelji nisu odobravali njegov stil, budući da je sadržavao vrlo sugestivne seksualne pokrete. Elvisovi strastveni nastupi, njegov stil odjevanja, kao i nakit koji je nosio na nastupima odražavali su neke od buntovničkih stavova mladih ljudi u vremenu nakon Drugog svjetskog rata.

U vrijeme njegove smrti, Elvis Presley bio je među najbolje plaćenim zabavljačima u Sjedinjenim Državama. Prodao je 500 milijuna albuma, više nego bilo koji drugi pjevač, a pojavio se i u više od 30 filmova. No, u posljednjim godinama života, naročito nakon razvoda 1972. godine, Elvis se povukao, ugojio se i postao ovisan o drogama.

Na godišnjicu njegove smrti, veliki broj obožavatelja posjeti Graceland, Elvisov dom u Memphisu, gdje je i pokopan.

XS
SM
MD
LG