Linkovi

13. kolovoza


13. kolovoza
13. kolovoza

1870. - istraživač John Wesley Powell, prvi bijelac koji je ušao na ovo područje, postavio kamp uz rijeku Colorado, u Grand Canyonu

Trinaestog kolovoza 1870, istraživač John Wesley Powell zastao je i napravio kamp na obali rijeke Colorado na američkom jugozapadu. Uz svjetlo logorske vatre, Powell je opisao svoj doživljaj prvog dana istraživanja Grand Canyona brodom. Ovo geološko čudo prirode do tada nije vidio niti jedan bijelac.

"Nalazim se oko kilometer i pol duboko u Zemlji, a Velika rijeke znatno se smanjila. Ne znam koliko je još puta ispred nas, i koliko još ove nepoznate rijeke ima za istražiti. Koji su vodopadi pred nama, ne znamo, niti koje stijene krase ovaj kanal. Ne znamo što se uzdiže iznad rijeke", zapisao je tom prilikom John Wesley Powell.

John Wesley Powell, i deset članova njegove ekspedicije nastavili su niz tok rijeke Colorado, i njezinih pritoka na američkom zapadu, još puna tri mjeseca. Njegovo epsko putovanje ovim krajevima, koje se proteglo preko tisuću i pol kilometara, bilo je utoliko još više zadivljujuće, budući da je Powell izgubio desnu ruku u američkom građanskom ratu. Njegovo istraživanje rijeke Colorado bilo je posljednja značajna ekspedicija u nepoznati teritorij unutar kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG