Linkovi

11. listopada


11. listopada
11. listopada

1884. - rođena Eleanor Roosevelt

Jedanaestog listopada 1884, u New York Cityiju rodila se Eleanor Roosevelt.

Dok je bila prva dama Sjedinjenih Država, tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, Eleaonor Roosevelt bila je poznata po svojoj neovisnosti i angažmanu u brojnim društvenim inicijativama. Eleanor Roosevelt je bila istaknuti zagovornik ljudskih prava. Radom na tom polju zavrijedila je divljenje čitave nacije.

Nećakinja predsjednika Theodora Roosevelta, Eleanor je odrasla u bogatom sloju njujorškog društva. No, kao dijete je bila nesretna i osamljena. Bilo joj je posebno teško kada je u ranoj mladosti izgubila roditelje. No, vrijeme provedeno u engleskoj privatnoj školi učvrstilo je njezino samopouzdanje i neovisnost - u vrijeme kada društvo nije bilo blagonaklono prema tim kvalitetama kod žena.

Kada joj je bilo 17 godina, upoznala je daljnjeg rođaka, Franklina Delana Roosevelta, koji je tada bio student na Harvardu. Vjenčali su se dvije godine kasnije. Prvih nekoliko godina braka bili su uzbudljivi za Eleanor, no kasnije su brak ugrozila suprugova nevjerstva. No, Eleanor je ostala privržena svom mužu, naročito nakon što je ostao paraliziran, nakon zaraze poliom.

Nakon što je bio na položaju guvernera savezne države New York, Franklin Roosevelt izabran je 1933. za predsjednika Sjedinjenih Država. Eleanor Roosevelt je imala velik utjecaj na izbornu kampnju svog supruga, kao i na državni program New Deal, za vrijeme Velike ekonomske krize. U vrijeme kada većina žena nije radila izvan doma, Eleanor Roosevelt se potpuno posvetila javnoj službi. O tome govori Russell Freedman, autor knjige za dijecu, “Eleanor Roosevelt, život pun otkrića”.

"Ona je bila prva Prva dama koja nije željela da samo poslužuje čaj na primanjima. Bila je prva Prva dama koja je živjela javnim životom. Imala je vrlo visoku društvenu svijest. Putovala je Amerikom; željela je ispraviti ono što je smatrala nepravednim. U Washingtonu je svom mužu, predsjedniku Rooseveltu, pričala o onome što je vidjela. Ona je bila snažna pokretačka snaga New Deala", riječi su gospodina Freedmana.

Eleanor Roosevelt je bila rani zagovornik pokreta za građanska prava crnaca i žena, kao i prava radnika. Nakon smrti njenog supruga, predsjednik Harry Truman imenovao je Eleanor Roosevelt za veleposlanicu Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima. Kao jedina žena u ovom tijelu, bila je od ključnog utjecaja na stvaranje Opće deklaracije o ljudskim pravima. Kada je deklaracija usvojena, članovi Opće skupštine Ujedinjenih naroda odali su joj počast ogromnim pljeskom. Umrla je 1962, u sedamdesetosmoj godini života.

XS
SM
MD
LG