Linkovi

9. kolovoza


9. kolovoza
9. kolovoza

1974. - Richard Nixon podnio ostavku

Devetog kolovoza 1974, Richard Nixon postao je prvi predsjednik Sjedinjenih Država koji je podnio ostavku. Dan ranije, u posebnom obraćanju iz svog ureda u Bijeloj kući, Nixon je Amerikancima obznanio svoju odluku da odstupi s predsjedničkog položaja. Predsjednika Nixona smatralo se žrtvom sklandala Watergate. Bio je optužen za sudjelovanje u kriminalnoj zavjeri, i ilegalnom špijuniranju. Sučeljen sa mogućim suđenjem u američkom Senatu, Nixon je dao ostavku. Prije nego je, kao predsjednik, po posljednji puta napustio Bijelu kuću, sastao se sa svojim kabinetom i vrlo se emotivnim riječima oprostio se od njih.

"Želim da nastavite službu u ovoj vladi ukoliko to bude vaša želja. Uvijek dajte sve od sebe. Nemojte nikada biti obeshrabreni, niti sitničavi. I uvijek zapamtite da vas drugi mogu mrziti, ali oni koji vas mrze neće pobijediti ukoliko i vi njih mrzite. A tako ćete uništiti sami sebe".

Neki kritičari Richarda Nixona vjeruju da je odlazeći predsjednik, koji je imao reputaciju tvrdolinijaškog stava prema svojim političkim rivalima, govorio o samome sebi kada je rekao da mržnja vodi samouništenju.

XS
SM
MD
LG