Linkovi

5. kolovoza


5. kolovoza
5. kolovoza

1884. - položen kamen temeljac za Kip slobode

Petog kolovoza 1884. položen je kamen temeljac za Kip slobode na malom otoku u njujorškoj luci. Službeno nazvan “Sloboda osvjetljava svijet”, ovaj kip žene koja drži baklju, visok 93 metra, bio je poklon naroda Francuske Sjedinjenim Državama, povodom obilježavanja stote godišnjice američke neovisnosti. Njen stvaratelj bio je kipar Frederic Bartholdi, a Gustav Eiffel, koji je stvorio Eiffelov toranj u Parizu izradio je olovni okvir ovog kipa.

Barry Moreno, autor knjige “Enciklopedija Kipa slobode”, kaže da je Bartholdi izabrao mjesto na kom će kip biti postavljen dok je uplovljavao u njujoršku luku.

"Dok je brodom uplovljavao u luku vidjeo je mali otok zvan Bedloe. Vidio je i Manhattan, te je bio zadivljen pogledom, a i znao je da je New York poznata luka. Tako je izabrao ovaj grad za mjesto na kom će biti postavljen Kip slobode. Znao je da će na tom mjestu, u najprometnijoj luci, njegov kip imati najvećeg odijeka", kaže Berry Moreno.

Otok Bedloe bio je u ono vrijeme i mjesto gdje se uskladištavalo oružje, i karantena. Izgradnja pedistila i samog kipa trajala je dvije godine, a otkrio ga je predsjednik Grover Cleveland 28. listopada 1886 godine.

Milijuni putnika na putu za imigracijsku postaju na Ellis Islandu, koji se nalazi samo malo dalje od luke i otoka Bedloe, vidjeli su Kip slobode kao simbol njihovog novog života u Americi.

Emma Lazarus opisala je to iskustvo u stihovima koji su i uklesani na podnožju Kipa slobode.

“Dajte mi vaše umorne i siromašne,

Vaše potlačene mase koje žude da slobodno dišu,

One koje ste prokleli i protjerali sa vaših obala,

Pošaljite mi te beskućnike i stradalnike,

Za njih podižem baklju pored zlatnih vrata. “

XS
SM
MD
LG