Linkovi

4. kolovoza


1964. - FBI pronašao tjela troje nestalih aktivista za građanska prava u saveznoj državi Mississippi

Četvrtog kolovoza 1964, savezni agenti našli su tijela troje nestalih boraca za građanska prava, u južnoj državi Mississippi. Žrtve, James Chaney, Michale Schwerner i Andrew Goodman, koji su nestali 44 dana ranije, nađeni su ubijeni i zakopani.

Schwerner i Goodman, bijelci iz savezne države New York, bili su dio grupe od oko 175 aktivista za građanska prava, koji su sa sjevera došli u Mississippi, za vrijeme takozvanog “Ljeta slobode 1964.”, kako bi crncima pomogli pri registriranju za glasovanje. Chaney je bio crnac iz ruralnog dijela Mississippija, gdje je rasna segregacija bila normalan dio svakodnevnice.

Tri mladića ubijena su na putu za Chaneyevu kuću jedne noći, nakon što su nazočili predavanju o registraciji crnaca za glasovanje. Savezni istražni ured FBI preuzeo je istragu nakon što je lokana policija, za koje se vjerovalo da su neslužbeni produžetak rasističke i nasline organizacije Ku Klux Klan, počela otežavati istragu.

Osobe osumnjičene za ova ubojstva uhićene su i izvedene pred sud, no porota, u kojoj su bili samo bijelci, ih je oslobodila optužnice. No, kasnije se ovim osumnjičenicima, od kojih su neki bili članovi Ku Klux Klana, sudilo u saveznom sudu. Optužnica ih je teretila za povredu građanskih prava žrtava, time što su ih ubili. Premda ih je sud proglasio krivima, ni jedan od njih u zatvoru nije proveo više od šest godina.

2005. godine, 41 godinu nakon počinjenog zločina, porota u Mississippiju osudila je bivšeg člana Ku Klux Klana, 80-godišnjeg Edgara Raya Killena za ova ubojstva. Osuđen je na 60 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG