Linkovi

3. kolovoza


3. kolovoza

1949. - osnovana NBA liga

Trećeg kolovoza 1949. osnovana je National Basketball Association, NBA. Od tada je ta organizacija postala jedna od četiri glavne sportske lige u Sjevernoj Americi, te privlači milijune obožavatelja diljem svijeta. Na početku se sastojala od sedamnaest ekipa, pretežito s istoka Sjedinjenih Država. Najzapadnija momčad dolazila je iz Denvera, u saveznoj državi Colorado. Danas u ligi igra 29 ekipa iz Sjedinjenih Država i jedna iz Kanade.

Košarku je, 1891 godine, izmislio James Maismith, učitelj tjelesnog u saveznoj državi Massachusetts. Bio je to sport koji se mogao igrati tijekom cijele godine, dakle i na unutrašnjim terenima kada je vrijeme bilo loše, te je tako vrlo brzo dobio na popularnosti. Samo petnaest godina kasnije, košarka je već postala sport koji se igrao na američkim sveučilištima. Profesionalne su ekipe uskoro počele igrati u različitim ligama diljem zemlje. NBA, kakav postoji danas, nastao je spajanjem dvije takve lige.

Robert Batchelor, urednik knjige o povijesti kosarke “Košarka u Americi - od dječijeg igrališta, do Jordanove igre, i dalje”, kaže da je novoj ligi trebalo neko vrijeme da postane popularna izvan gradova iz kojih su dolazili njezine ekipe. No, dodaje on, sada ovu ligu i njezine igrače prate obožavatelji iz čitavog svijeta.

"Premda profesionalna košarka nije popularna kao, na primjer liga američkog nogometa, ili utrke automobila NASCAR, niti bejzbol, ja bih ipak rekao da je košarka najvažniji sport u Americi, kada se radi o popularnoj kulturi ove zemlje, te da se ta popularnost vrti oko jedne osobe, a to je Michael Jordan. On je košarku približio masama, i postao najprepoznatljiviji čovjek na svijetu, uz možda Muhameda Alija. Uz njega je i košarka ušla u popularnu kulturu", kaže Robert Batchelor.

Sve veći broj igrača iz inozemstva, naročito u posljednje vrijeme, uključujući Kineza Yao Minga, i Nijemca Dirka Nowitskog, pridonjeli su popularizaciji košarke u drugim dijelovima svijeta. Košarka je također ušla u popularnu kulturu preko odjeće i jezičnog slenga.

XS
SM
MD
LG