Linkovi

2. kolovoza


2. kolovoza
2. kolovoza

1939. - Albert Einstein napisao pismu predsjedniku Rooseveltu o američkom nuklearnom programu

Drugog kolovoza 1939. fizičar Albert Einstein napisao je pismo predsjedniku Franklinu Rooseveltu, koje će promjeniti tijek povijesti. Dobitnik Nobelove nagrade, koji je u to vrijeme predavao na sveučilištu Princeton, u saveznoj državi New Jersey, bio je najpoznatiji znanstvenik koji je pobjegao od nacističkog režima prije Drugog svjetskog rata. On je upozorio predsjednika Roosevelta da tamošnji znanstvenici pokušavaju razviti ono što je Einstein nazvao "jednim novim tipom vrlo snažne uranske bombe, koja bi mogla uništiti cijeli jedan grad".

Pismo je od predsjednika tražilo financijsku potporu za znanstvenike u Sjedinjenim Državama, koji su radili na nuklearnoj fuziji. Među njima je bio postdiplomski student, Bernard Feld, koji će kasnije postati jedan od vrhunskih američkih teoretičara fizike. Gospodin Feld ovim je riječima opisao sadržaj tog pisma:

"On je predložio predsjedniku da se pobrine da oni dobiju manje financijske fondove, koji su im bili potrebni kako bi nastavili sa svojim radom. Dvoje ljudi koje je Einstein spomenuo bili su Talijan Enrico Fermi i Mađar Leo Szilard. Moja povezanost sa ovim slučajem bila je ta da sam ja u to vrijeme radio za profesora Szilarda, kao svojevrsni kalkulator. Naime, u ono vrijeme nisu postojali veliki kompjutori, te sam ja za njega radio razne kalkulacije".

Albert Einstein također je predložio da vlada počne tražiti izvore urana za Sjedinjene Države. Kao rezultat ovog pisma, predsjednik Roosevelt uspostavio je Odbor za znanstvenike i inženjere kako bi istražili mogućnost proizvodnje atomske bombe. 1941 godine, predsjednik Roosevelt stvorio je super tajni program, za koji se koristilo šifrirano ime “The Manhattan Project”, kako bi se ubrzalo stvaranje bombe.

XS
SM
MD
LG