Linkovi

27. srpnja


27. srpnja
27. srpnja

1953. - potpisano primirje kojim su okončane borbe na Korejskom poluotoku

Dvadesetsedmog srpnja 1953, predstavnici Ujedinjenih naroda i Sjeverne Koreje potpisali su primirje kojim su okončane borbe na Korejskom poluotoku. Ovaj dokument potpisan je nakon 575 sastanaka u razdoblju od dvije godine i sedamnaest dana. Ovo su bili najduži pregovori o primirju u jednom sukobu do tada. Samo su pregovori za vrijeme Vijetnamskog rata, u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća trajali duže, čak skoro četiri godine. Predsjednik Dwight Eisenhower sljedećim je riječima objavio dugoočekivano primirje u posebnom javljanju iz Bijele kuće.

"Dragi moji sunarodnjaci, uz velike molitve i zahvalnost večeras vam službeno javljam da je prije skoro sat vremena potpisano primirje u Koreji. Ovo primirje donijeti će brzi prekid sukoba između snaga Ujedinjenih naroda i komunističkih vojski".

Primirje iz 1953, pozivalo je na povlačenje vojnih postrojbi iz područja koje je trebalo postati demilitarizirana zona. Također se pozivalo na povratak ratnih zarobljenika, i održavanje političke konferencije na kojoj bi se dogovorilo povlačenje stranih postrojbi iz Koreje. Do kraja 20. stoljeća, komunistička Sjeverna Koreja ostala je većinom izolirana zemlja, odvojena od Južne Koreje, i ostatka svijeta.

2000 godine, čelnici Sjeverne i Južne Koreje sastali su se po prvi puta. Njihov je sastanak probudio nade da bi dvije Koreje jednoga dana mogle postati jedna država. No, sjevernokorejsko testiranje raketa 2006. godine, uznemirilo je susjednu Južnu Koreju, kao i obližnji Japan. Te su se zabrinutiosti samo povećale kako je Sjeverna Koreja nastavila s raketnim testiranjima usprkos raširenih kritika.

XS
SM
MD
LG