Linkovi

23. srpnja


23. srpnja
23. srpnja

1970. - zaključci istrage američkog Državnog tajništva o ubojstvima na sveučilištu Kent State

Dvadesetrećeg srpnja 1970 godine, jedan dnevni list iz savezne države Ohio prenio je zaključke istraživanja američkog Državnog tajništva o ubojstvima na Sveučilištu Kent State. Četvoro studenata ubijeno je ranije te godine, nakon što su pripadnici Nacionalne garde savezne države Ohio, ničim provocirani, otvorili vatru na studente koji su prosvjedovali.

Ovo je istraživanje zaključilo da studenti, koji su prosvjedovali protiv američkog ulaska u Kambodžu, nisu stvarali nerede, kao što je stajalo u izvješću savezne države Ohio. Američko je Državno tajništvo dodalo da bi se studente efektnije raspršilo da su pripadnici Nacionalne garde koristili suzavac. Savezni istražni ured, FBI, koji je, za potrebe ove istrage, proveo sav rad na terenu, također je demantirao tvrdnje da su komunisti organizirali demonstracije na ovom kampusu.

Četiri godine nakon masakra na Kent Stateu, protiv osam pripadnika Nacionalne garde proveden je sudski proces na saveznom sudu, pod optužnicom da su ubijenim studentima uskratili njihovo građansko pravo na život. No, sudac u ovom slučaju, poništio je optužnicu, presudivši da tužitelji nisu dokazali da su pripadnici Nacionalne garde namjerno pokušali ubiti prosvjednike. No, istovremeno je upozorio američku vojsku da ovu odluku ne protumači kao dozvolu za uporabu smrtonosnog oružja i sile protiv mirnih prosvjednika.

XS
SM
MD
LG