Linkovi

21. srpnja


21. srpnja
21. srpnja

1959. - sudac saveznog suda dozvolio knjigu Lady Chatterley's lover u Sjedinjenim Državama

Dvadesetprvog srpnja 1959. godine, savezni sudac odlučio je da knjiga “Lady Chatterley’s lover” nije vulgarna, te se kao takva može prodavati u Sjedinjenim Državama. Time je sudac Frederick Van Pelt Bryan poništio raniju odluku glavnog predstavnika američke poštanske službe Arthura Summerfielda, koji je ovu knjigu zabranio u Sjedinjenim Državama, jer sadrži opise seksualnih radnji. On je knjigu opisao kao “pornografsku, i u cijelini vulgarnu i prljavu knjigu”.

Sudac Bryant rekao je da knjiga, u svojoj cijelosti nije vulgarna, te je dodao da se mora poštovati ustavna garancija slobode misli i izraza. U odluci, sudac Bryant rekao je sljedeće: "Ne dozvoliti slanje ove knjige poštom zbog toga što je vulgarna stvorilo bi pravilo koje bi se moglo primjeniti na jedan veći dio klasika naše literature".

U pismenoj odluci sudca Bryanta također stoji da je, prema njegovim riječima, “od ključne važnosti za slobodno društvo da uspostavi stroga ograničenja na sve što bi kočilo i spriječavalo istraživanje ideja”.

XS
SM
MD
LG