Linkovi

19. srpnja


19. srpnja
19. srpnja

1984. - Geraldine Ferraro postala prva žena izabrana za dopredsjedničkog kandidata jedne od vodećih stranka u Sjedinjenim Državama

Devetnaestog srpnja 1984 godine, Geraldine Ferraro postala je prva žena koja je izabrana za dopredsjedničkog kandidata jedne od vodećih političkih stranaka u Sjedinjenim Državama. Izabrao ju je predsjednički kandidat demokratske stranke, Walter Mondale, a njena je kandidatura jednoglasno podržana na konvenciji ove stranke u San Franciscu, u Kaliforniji. Gospođa Ferraro, članica zastupničkog doma američkog Kongresa iz New Yok Cityija, počela je svoj govor kojim je prihvatila nominaciju na konvenciji stranke, citirajući američkog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga Juniora.

"Postoje trenutci koje riječi jednostavno nemogu objasniti. Njihovo značenje se može prenjeti samo nečujnim jezikom srca. Večeras je jedan od tih trenutaka", rekla je gospođa Ferraro.

Demokrati Walter Mondale i Geraldine Ferraro izgubili su na predsjedničkim izborima 1984, a republikanski predsjednik Ronald Regan i dopredsjednik George Bush ponovno su izabrani.

Nakon što je otišla iz Kongresa, Geraldine Ferraro ostala je aktivna u javnom životu, i radila je kao politički komentator na jednoj televizijskoj mreži. 1998 natjecala se za mjesto u američkom Senatu iz države New York, no izgubila je na izborima.

XS
SM
MD
LG