Linkovi

14. srpnja


14. srpnja
14. srpnja

1913. - rođen Gerald Ford

Gerald R. Ford, jedini predsjednik Sjedinjenih Država, koji nikada nije bio izabran na predsjedničku, niti dopredsjedničku poziciju, rodio se 14. srpnja 1913. godine. Gerald Ford bio je čelnik republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa, kada ga je predsjednik Richard Nixon postavio za dopredsjednika, prema ovlastima koje mu daje dvadesetpeti amandman američkog Ustava. Kongresnik Ford zamjenio je dopredsjednika Spiru Agnewa, koji je podnio ostavku u listopadu 1973. nakon što je odlučio da neće osporiti optužbe za utaju poreza koje su podnesene protiv njega.

Predsjednik Nixon i sam je podnio ostavku deset mjeseci kasnije pod prijetnjom opoziva s dužnosti usljed političkog skandala Watergate.

Tako je, devetog kolovoza 1974 godine, Gerald Ford, čije su političke ambicije bile da jednog dana postane predsjedatelj Zastupničkog doma američkog Kongresa, prisegnuo i postao predsjednik Sjedinjenih Država.

Predsjednik Ford obratio se Amerikancima iz Bijele kuće sljedećim riječima:

"Ja vjerujem da je istina ono što povezuje našu vladu, i ne samo našu vladu, nego i cijelu civilizaciju. Ta spona, premda narušena, nije potrgana ni kod kuće, niti u inozemstvu. U svemu što budem radio u javnom i privatnom svojstvu, kao vaš predsjednik, ja ću sljediti svoje instinkte otvorenosti i iskrenosti sa samopouzdanjem da je iskrenost najbolji način ponašanja".

Predsjednik Gerald Ford potom je objavio kraj ere Watergata, Bijele kuće predsjednika Nixona i političkih skandala, ovim riječima – “Naša duga nacionalna noćna mora je završena. Naš Ustav funkcionira, a u našoj Republici vladaju zakoni, a ne ljudi”.

Gerald Ford bio je predsjednik do siječnja 1977. godine, kada je inauguriran Jimmy Carter, koji je predsjednika Forda porazio na izborima u studenom 1976. U svom govoru nakon inauguracije, predsjednik Carter zahvalio se svom prethodniku za, kako je rekao, "sve što je učinio kako bi se naša zemlja oporavila".

Gerald Rudolph Ford, koji je proveo veći dio svojih kasnijih godina držeći stotine govora, igrajući golf, te kao član upravnih odbora različitih korporacija, umro je u prosincu 2006. u 93. godini života.

XS
SM
MD
LG