Linkovi

13. srpnja


13. srpnja
13. srpnja

1977. - New York City bez struje proveo 25 sati

Trinaestog srpnja 1977. godine, stanovnici New Yorka znojili su se pod visokim temperaturama, velikom vlažnošću i zagađenim zrakom. Naime, na vrhuncu ljetne vrućine i sparine, veći dio najgušće naseljene urbane regije u Sjedinjenim Državama doživio je prekid opskrbe strujom, koji je uključivao grad New York, pet prigradskih naselja, kao i dio okruga Westchester.

Široko rasprostranjena uporaba klima uređaja u domovima i biznisima potpuno je preopteretila električnu mrežu, dok je istovremeno olujno nevrijeme izazvalo grmljavinu koja je pogodila trafostanicu u sjevernom dijelu države New York. Usljed udara groma, trafostanica je onesposobljena, što je daljnje izazvalo pravi domino efekt, te je cijela regionalna mreža opskrbe strujom zastala.

Njujorčani, koji se inače ponose svojom reputacijom otpornih ljudi, koji se mogu nositi sa bilo kakvim neprilikama, bez struje su bili 25 sati. Spomenimo i to da su sociolozi, koji su se kasnije bavili proučavanjem tog perioda, došli do zaključka da se rekordni broj djece rodio devet mjeseci nakon ovog perioda.

XS
SM
MD
LG