Linkovi

2. srpnja


2. srpnja

1964. - predsjednik Lyndon Johnson potpisao The Civil Rights Act, najsveobuhvatniji zakon o građanskim pravima u američkoj povijesti

Drugog srpnja 1964, predsjednik Lyndon Johnson potpisao je najsveobuhvatniji zakon o građanskim pravima u američkoj povijesti. "The Civil Rights Act" iz 1964 zabranio je rasnu diskriminaciju za većinu privatnih biznisa, pri registriranju glasača, i u bilo kom programu koji je primao financijsku pomoć savezne vlade. Novi zakon također je dao ovlasti ministarstvu pravosuđa da uz pomoć sudova provede rasnu integraciju javnih ustanova, uključujući bazene, parkove i knjižnice. Predsjednik Johnson rekao je da se ne može dopustiti da rasne predrasude spriječavaju građane da uživaju sve blagodati slobode.

"Bez mržnje i gorčine, mi shvaćamo kako se sve ovo dogodilo, no ne možemo nastaviti ovako. Naš ustav, koji je temelj naše republike, to zabranjuje. Principi naše slobode to zabranjuju. I zakon koji sada potpisujem to zabranjuje", rekao je predsjednik Johnson prilikom potpisivanja ovog zakona.

Predsjednik je zatražio od Kongresa da podrži ovaj zakon, kao znak počasti netom ubijenom predsjedniku Johnu Kennedyju, koji je prvi predložio ovaj zakon, 1963 godine. Predsjednik Johnson kasnije je izjavio da je potpisivanje ovog zakona bio jedan od najponosnijih trenutaka njegova predsjedničkog mandata.

XS
SM
MD
LG