Linkovi

1. srpnja


1. srpnja
1. srpnja

1863. - bitka kod Gettysburga

Prvog srpnja 1863. godine, ispaljeni su prvi hitci u bitci koja će postati odlučujući sukob američkog građanskog rata. Bitka se vodila na poljima oko malog farmerskog gradića Gettysburg, u Pennsylvaniji.

General konfrederacijskih snaga Robert E. Lee vodio je svoju vojsku sjeverne Virginije u Pennsylvaniju, u invaziju na teritorij Unije. Bitka je počela kada je jedinica vojske Konfederacije, koja je bila u potrazi za zalihama cipela, za koje se pričalo da se nalazi u okolici Gettysburga, napala konjicu Unije sjeverno od ovog gradića.

Bitka, koja je trajala tri dana, rezultirala je u pogibiji, ranjavanju i zarobljavanju oko 43 tisuće vojnika. Vojska Unije, predvođena generalom Georgeom Meadom, pretrpjela je više žrtava u ovoj bitci, no oni su također zadržali svoju poziciju i prisilili Južnjake da se predaju.

Mnogi povijesničari ove bitke pobjedu Unije pripisuju činjenici da su napadi generala Leea, premda žestoki, biti slabo koordinirani.

Premda se građanski rat nastavio još dvije godine, mnogi povijesničari smatraju da je nakon bitke kod Gettysburga, poraz Konfederacije bio neizbježan.

XS
SM
MD
LG