Linkovi

30. lipnja


30. lipnja
30. lipnja

1971. - američki Vrhovni sud dozvolio nastavak tiskanja tajnih dokumenata poznatih pod imenom Pentagon Papers

Tridesetog lipnja 1971. godine, Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je da dnevnici New York Times i Washington Post mogu nastaviti s tiskanjem dokumenata koji su postali poznati pod imenom “Pentagon Papers”.

Niži sud prethodno je naredio tim dnevnicima da prestanu s tiskanjem isječaka iz tajnog istraživanja ministarstva obrane.

Ministar obrane Robert McNamara naručio je istragu 1967 godine, kako bi se ispitala unutarnja državna debata i proces donošenja odluka vezanih za američko učešće u Vijetnamskom ratu.

Rezultati istraživanja otkrili su da su četiri uzastopne predsjedničke administracije tajile od javnosti, kao i od američkog Kongresa, vitalne vojne i političke odluke. Također se pokazalo da je vladin glasnogovornik često davao lažne ili netočne izjave. Niži se sud složio s državnim odvjetnicima koji su tvrdili da tiskanje ovih informacija predstavlja prijetnju američkoj sigurnosti. No, većinom glasova Vrhovni je sud rekao da se pravo na slobodu tiska koje garantira prvi amandman američkog ustava ne može kršiti, te da vlada nije pokazala da bi tiskanje ovih dokumenta naštetilo nacionalnoj sigurnosti.

Isječke ovog tajnog dokumenta ukrao je jedan proturatni aktivist, te ih predao novinama.

XS
SM
MD
LG