Linkovi

28. lipnja


1971. - američki Vrhovni sud poništio odluku nižeg suda, koji je osudio Muhammada Alija zbog odbijanja mobilizacije

Dvadesetosmog lipnja 1971. godine, američki Vrhovni sud poništio je odluku nižeg suda, koji je osudio boksačkog prvaka teške kategorije Muhammada Alija zbog toga što je odbio pristupiti američkoj vojsci. U jednoglasnoj odluci ovog suda se kaže da je mobilizacija Muhammada Alija bila neispravna.

Tijelo koje donosi odluke o mobilizaciji odbilo je bez ikakava obrazloženja Alijevu peticiju o protivljenju mobilizaciji, u kojoj je on obrazložio svoju odluku rekavši da sebe smatra propovjednikom muslimanske vjere.

U svojoj pismenoj odluci, sud je također kritizirao američko ministarstvo pravosuđa jer je tijelu koje odlučuje o mobilizaciji savjetovalo da odbije Alijevu primjedbu, i to iz tri razloga – da njegova proturatna vjerovanja nisu iskrena, da se ne zasnivaju na vjerskom učenju, te da se on ne protivi svim ratovima. Ministarstvo pravosuđa kasnije je povuklo ovo obrazloženje, rekavši da su Alijeva vjerovanja iskrena, te da se zasnivaju na njegovoj vjeri.

Nakon prvotne presude, Ali je bio osuđen na pet godina zatvora, no uz jamčevinu je pušten na slobodu za trajanja procesa sudske žalbe. Također mu je bila oduzeta njegova titula boksačkog prvaka, a mnoge su mu savezne države suspendirale dozvolu da boksuje. No, povratak u ring mu je dozvoljen u listopadu 1970. osam mjeseci prije odluke Vrhovnog suda.

Usprkos ovoj pauzi u njegovoj karijeri, Muhammad Ali vratio se na vrh, te je 1974, sa tridesetdvije godine, ponovno postao prvak u teškoj kategoriji, pobjedom nad Georgom Foremanom.

XS
SM
MD
LG