Linkovi

21. lipnja


21. lipnja
21. lipnja

1945. - američke snage osigurale otok Okinawa

Dvadesetprvog lipnja 1945. godine, pacifičko zapovjedništvo Sjedinjenih Država objavilo je da su američke snage osigurale otok Okinawa, nakon krvave bitke protiv japanskih snaga, koja je trajala 80 dana. Savezničke su snage odabrale ovaj otok za invaziju jer se na njemu mogu graditi baze za rat protiv drugih većih japanskih otoka. Zauzimanje Okinawe također je omogućilo američkoj mornarici da prekine japansku opskrbu i komunikacije sa njihovim snagama u Južnom kineskom moru.

Prvotno iskrcavanje američkih postrojbi prvog travnja 1945, dogodilo se bez skoro ikakavog otpora od strane Japanaca, čija je obrambena strategija bila da otok brane dublje na kopnu, izvan dometa američkih pomorskih snaga.

Procjenjuje se da je oko 110 tisuća japanskih vojnika, mornara i avijatičara izgubilo živote u obrani ovog otoka, dok ih se samo 7,400 predalo. Amerikanci su na Okinawi izgubili više od 12 tisuća vojnika, dok ih je 36 tisuća bilo ranjeno, što je najveći gubitak u ljudstvu na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu.

XS
SM
MD
LG