Linkovi

11. lipnja


11. lipnja
11. lipnja

1963. - guverner George Wallace zapriječio ulaz crnim studentima, koji su se željeli upisati na sveučilište Alabame

Jedanaestog lipnja 1963. godine, u južnoj američkoj državi Alabama, okončana je kontroverza koja je privukla pažnju nacionalnih medija. Naime, guverner ove savezne države, koji je podržavao segregaciju, George Wallace, stao je pored glavnog ulaza u administrativnu zgradu na sveučilištu Alabame, u gradu Tuscaloosa, čime je simbolično blokirao prijavu dvoje crnih studenta na ovo sveučilište. Sud je ranije naredio da se crnim studentima dozvoli pohađati ovo sveučilište na kome su do tada bili samo bijeli studenti.

Savezni sudac izdao je naredbu da se ova škola desegregira i upozorio guvernera Wallaca da bi mogao biti uhićen ukoliko ne bude poštovao odredbu suda, ili na bilo koji način pokuša zabraniti studentima da se prijave na svučilište.

Budući da nije želio provocitati incident, predsjednik John F. Kennedy naredio je da se policija savezne države Alabama stavi pod kontrolu saveznih snaga. Načelnik policije uljudno je zamolio guvernera da se pomakne i dozvoli crnim studentima da uđu u zgradu. Nakon dva pokušaja, guverner je popustio i pomakao se.

U narednih nekoliko godina, George Wallace nekoliko se puta kandidirao za predsjednika, a njegova se kampanja zasnivala na konzervativnoj platformi, kako su to nazivale njegove pristaše. Njegovi kritičari nazivali su Wallaceovu kampanju rasističkom. Kasnije je George Wallace postao znatno umjereniji po pitanju rase, te je čak privukao i mnoge crnačke glasove, što mu je omogućilo da još nekoliko puta pobjedi na izborima za guvernera savezne države Alabama. George Wallace preživio je pokušaj atentata, a nekoliko posljednjih godina svog života proveo je u invalidskim kolicima. Umro je 1998. godine, u sedamdesedevetoj godini života.

XS
SM
MD
LG