Linkovi

9. lipnja


9. lipnja
9. lipnja

1934. - Donald Duck po prvi se puta pojavio na ekranima

Devetog lipnja 1934. na ekranima se po prvi puta pojavio lik Donalda Ducka, u animiranom filmu Walta Disneya “The wise little hen”, “Mala mudra kokoš”. Walt Disney stvorio je lik ovog temperamentnog patka, kao suprotnost mirnom i staloženom Mickey Mouseu, glavnom junaku ovog crtića.

Više od dvadeset godina, i 100 epizoda, Clarence Nash davao je glas ovom iritiranom patku u njegovom dobro poznatom plavo bijelom mornarskom odijelu. Ovog se glumca toliko identificiralo sa likom iz crtića, da je postao poznat pod nadimkom “Ducky Nash”.

Donald Duck nikada nije bio popularan kao Mickey Mouse, no njegov se lik pojavio u više od stotinu animiranih filmova koji su bili prikazani diljem svijeta. Njegov stvaratelj, Walt Disney, o ovom je liku govorio kao o vrlo dragom prijatelju ili članu obitelji.

"Jedna od stvari koja mi pruža najveće zadovoljstvo u našem radu u studiju jest topli odnos koji postoji unutar naše animirane obitelji. Mickey, Pluto, Goofy, i cijela banda, uvijek su bili vrlo zabavni. No, kao i svaka druga mnogobrojna obitelj, i mi imamo naše problematično dijete, a to je naravno, Donald Duck", izjavio je jednom prilikom Walt Disney.

On je opisao vezu između Donalda Ducka i ostatka animirane obitelji, nazvavši Donalda lošim članom te obitelji. Walt Disney umro je 1966 godine. Donald Duck i dalje živi.

XS
SM
MD
LG