Linkovi

8. lipnja


8. lipnja
8. lipnja

1965. - predsjednik Lyndon B. Johnson dao odobrenje američkim snagama u Vijetnamu da mogu sudjelovati u direktnim oružanim sukobima

Osmog lipnja 1965 godine, američko državno tajništvo objavilo je da je predsjednik Lyndon B. Johnson dao odobrenje američkom zapovjedniku u Vijetnamu, generalu Williamu Westmorelandu, da američkim kopnenim snagama u toj zemlji dozvoli direktnu oružanu borbu protiv komunističkih gerilaca Vietconga. Ovim činom američke su snage još dublje ušle u Vijetnamski rat, budući da do tada američki instruktori nisu mogli ući u vojne obračune, ukoliko nisu bili napadnuti.

Rad američkih savjetnika bio je ograničen na obuku vojske Južnog Vijetnama, i obranu ključnih baza i komunikacijskih centara. Državno tajništvo je priopćilo da će, prema novim naredbama, američkim snagama biti dozvoljeno direktno podržati južnovijetnamske snage u ofenzivnim akcijama, no, kako je stajalo u priopćenju, “samo na zahtjev odgovarajućih zapovjednika Južnog Vijetnama”.

Četiri godine nakon izdavanja novih odredbi, broj američkih snaga u Vijetnamu povećao se sa oko 2 i pol tisuće instruktora na skoro 550 tisuća vojnika. Rat se nastavio do sredine 70-ih godina. Američka vojna nazočnost službeno je okončana primirjem 1973. godine, no borbe između Južnog Vijetnama i njihovih komunističkih suparnika sa sjevera su nastavljene. Južni Vijetnam pao je 1975 godine.

XS
SM
MD
LG