Linkovi

4. lipnja


4. lipnja
4. lipnja

1800. - predsjednik John Adams po prvi puta obišao Bijelu kuću

Četvrtog lipnja 1800. godine, drugi američki predsjednik, po prvi je puta obišao svoju buduću rezidenciju u Washingtonu, koja je bila prekrasno dizajnirana, no još nije bila potpuno dovršena.

Budući da u novom glavnom gradu nije bilo drugog smještaja dostojnog predsjednika, predsjednik Adams, i njegova supruga uselili su se u ovu rezidenciju, prije nego su svi radovi bili gotovi. Zidovi nisu bili do kraja gotovi, stepenice su još uvijek bile klimave, a budući da prostorije za pranje rublja također nisu bile završene, Abigail Adams je rublje sušila u jednoj od nedovršenih blagovaonica.

Za vrijeme rata iz 1812, britanske su snage zapalile predsjedničku rezidenciju, i zgradu američkog Kapitola. Tadašnji predsjednik James Madison i njegova obitelj prebjegli su tada u ruralni dio savezne države Maryland. Nakon što su Britanci poraženi, predsjednička rezidencija je renovirana, i po prvi puta obojana u bijelo, nakon čega je dobila ime pod kojim je i danas poznata - Bijela kuća. Svaki predsjednik nakon Johna Adamsa živio je u Bijeloj kući, što je čini najdulje korištenom javnom zgradom u glavnom američkom gradu.

XS
SM
MD
LG