Linkovi

25. svibnja


25. svibnja
25. svibnja

1961. - predsjednik John F. Kennedy zatražio da se Sjedinjene Države obvežu poslati čovjeka na Mjesec do kraja desetljeća

Dvadesetpetog svibnja 1961, predsjednik John F. Kennedy zatražio je od američkog Kongresa da se Sjedinjene Države obvežu da će poslati čovjeka na Mjesec prije 1970. Predsjednik Kennedy je rekao da bi ovaj projekt ojačao obrambenu moć Sjedinjenih Država, izgradio ekonomiju, te svijetu približio imidž Sjedinjenih Država.

"Vjerujem da bi se ova zemlja trebala obvezati da će, prije isteka ovog desetljeća, postići cilj slanja čovjeka na Mjesec i njegovog sigurnog povratka kući na Zemlju. Niti jedan drugi svemirski projekt u ovom trenutku neće biti impresivniji cjelokupnom čovječanstvu, niti će biti od veće važnosti po dugoročno istraživanje svemira. Također, niti jedan neće biti teži, niti skuplji za sprovesti u djelo. No, na jedan vrlo stvaran način, neće se raditi o samo jednom čovjeku koji će ići na jesec – radit će se o cijeloj našoj naciji", rekao je predsjednik Kennedy u svom obraćanju Kongresu.

Ovaj je cilj i postignut, osam godina kasnije, u srpnju 1969 godine, kada su astronauti letjelice Apollo 11, Neil Armstrong i Edwin Aldrin sletjeli na površinu Mjeseca. Za vrijeme njihova dvadesetčetverosatnog boravka na Mjesecu, postavili su američku zastavu, sakupili uzorke tla i kamenja, te načinili niz fotografija.

Prije nego što su napustili Mjesec i vratili se u letjelicu koja će ih odvesti natrag na Zemlju, astronauti su postavili opremu koja će ostati na Mjesecu, a koja je na Zemlju slala informacije o seizmičkoj aktivnosti i drugim uvjetima na Mjesecu, kao i o kretanju Mjeseca i Zemlje, te o točnoj udaljenosti između ta dva svemirska tijela.

XS
SM
MD
LG