Linkovi

19. svibnja


19. svibnja
19. svibnja

1925. - rođen Malcolm X

Devetnaestog svibnja 1925, rodio se Malcolm Little, koji će postati Malcolm X, aktivist i borac za građanska prava crnaca.

Isprva se činilo da je Malcolm X krenuo putem sitnog kriminalca, no kada je završio u zatvoru na početku 50-ih godina prošlog stoljeća, njegov se život promjenio, a njegovi pogledi na rasna pitanja postali tvrdolinijaški, te se pridružio crnačkom nacionalističkom pokretu “Nation of Islam”, i promjenio ime u Malcolm X. Nakon što je pušten iz zatvora, razvio je vrlo blizak odnos sa Elijahom Muhammadom, čelnikom ove čikaške organizacije. Po prvi je puta na američku bjelačku kulturu počeo gledati kao na neprijatelja crnačke neovisnosti.

"Jedan od razloga zašto sam se odlučio na ovako nešto bio je taj da sam htio šokirati bijelce, i ukazati im na neke stvari. Jer ako se ne osvijeste, vidjet će da je ovaj mali crnac, za kojeg su mislili da je pasivan, postao urlajući, nekontrolirani lav, koji je stigao na njihova vrata, pa čak i dalje - ušao u njihovu kuću, u njihov krevet, kuhinju, potkrovlje i podrum. Ako toga postanu svjesni, onda će moći učiniti nešto po tom pitanju", riječi su iz jednog od njegovih govora.

Sredinom 60-ih godina, Malcolm X postao je malo mekši, nakon odlaska na Srednji istok, i posjeta svetom gradu Meki. Nedugo nakon tog putovanja, odcijepio se od Elijaha Muhammada, i organizacije "Nation of Islam", te osnovao svoju džamiju u Harlemu, u New Yorku.

Malcolm X ubijen je u veljači 1965 godine u New Yorku. Dva člana organizacije "Nation of Islam" osuđena su za njegovo ubojstvo.

XS
SM
MD
LG